Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ΑμΕΑ


Τι είναι οι κατασκηνώσεις ΑμΕΑ 
Οι Κατασκηνώσεις των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες είναι πλέον ένας καθιερωμένος θεσμός στο χώρο της Ειδικής Αγωγής: ενδυναμώνει τις κοινωνικές δεξιότητες των ατόμων, προάγει την αξιοποίηση δυναμικού, καλλιεργεί τις δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης και παρέχει ευκαιρίες για αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης, διευρύνει τις σχέσεις με συνομηλίκους, υποστηρίζει τις ατομικές ανάγκες και αποτελεί ανακούφιση των οικογενειών από τη συνεχή φροντίδα.

Οφέλη Κατασκήνωσης
Τα οφέλη της κατασκήνωσης για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι τα ίδια όπως και για κάθε παιδί:
·         αύξηση της εμπιστοσύνης και της ανεξαρτησίας
·         δραστηριότητα και άσκηση
·         ευκαιρία αλληλεπίδρασης με άλλα παιδιά, ανάπτυξης φιλίας, και οικοδόμησης σχέσεων
·         θετικό πρότυπο από τους ενήλικες
·         ευκαιρία για τους γονείς να έχουν ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα
Η ανεξαρτησία είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην κατασκήνωση. Για παράδειγμα, η κατασκήνωση μπορεί να δώσει στα παιδιά με ειδικές ανάγκες την ευκαιρία να είναι χωρίς γονείς, γιατρούς ή φυσιοθεραπευτές για μια εβδομάδα. Θα κάνουν περισσότερα πράγματα για τον εαυτό τους και θα μάθουν πώς να βρουν τους φίλους για να βοηθήσουν, τα οποία μπορεί να ενισχύσουν τις στρατηγικές  επίλυσης προβλημάτων και να βελτιώσουν τις επικοινωνιακές δεξιότητες.
Επίσης, η κατασκήνωση παρέχει τα οφέλη της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας. Πολλά παιδιά με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις κάνουν καθιστική ζωή και δεν έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αθλητικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες που κάνουν οι συνομήλικοι τους. Ως εκ τούτου χάνουν στοιχεία της κοινωνικής ζωής  και τα οφέλη που προσφέρει η άσκηση στην υγεία.
Η κατασκήνωση παρέχει ποικίλες δραστηριότητες όπως κολύμπι, αγώνες με αναπηρικά αμαξίδια, χορό, τένις ή γκολφ. Αυτά δίνουν άμεσα οφέλη για την υγεία (όπως είναι η βελτίωση της καρδιαγγειακής φυσικής κατάστασης) και ψυχαγωγικές επιλογές που μπορούν να μεταφέρουν στην ενήλικη ζωή.
Πολλές κατασκηνώσεις συνδυάζουν περιβάλλοντα μάθησης με αυτά  των σωματικών δραστηριοτήτων, δίνοντας στα παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς ή μαθησιακά προβλήματα την ευκαιρία να αναπτύξουν ή να κατακτήσουν δεξιότητες που απαιτούνται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ξεκινήστε την αναζήτηση της κατασκήνωσης
Για να βρείτε την κατάλληλη κατασκήνωση, δημιουργήστε μία λίστα από τα βασικά στοιχεία που θα θέλατε να παρέχει η κατασκήνωση: μια λίστα με τους στόχους, τις προτεραιότητες  φύλαξης, καθώς και έναν κατάλογο άλλων παραγόντων (όπως το κόστος).
Στη συνέχεια, εξετάστε τον τύπο της κατασκήνωσης που θα μπορούσε να ταιριάζει καλύτερα στο παιδί σας:
·         Κατασκήνωση για παιδιά ή για παιδιά με ειδικές ανάγκες
·         Κατασκηνώσεις για τα παιδιά με ορισμένες ειδικές ανάγκες
·         Κατασκηνώσεις για τα παιδιά με πολλά διαφορετικά είδη των ειδικών αναγκών.
Εξετάστε αν το παιδί σας έχει ποτέ μείνει μακριά από το σπίτι, για το Σαββατοκύριακο ή και περισσότερο, και τι εμπειρίες οι οποίες θα μπορούσαν να το βοηθήσουν στην προετοιμασία για την κατασκήνωση. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε όχι μόνο για το είδος της κατασκήνωσης, αλλά αν το παιδί σας είναι έτοιμο για κατασκήνωση ημέρας ή να παραμείνει σε κατασκήνωση περιόδου ημερών.
Η συμμετοχή των παιδιών στην αναζήτηση κατασκήνωσης θα βοηθήσει να εξασφαλίσετε ότι το παιδί θα πάρει τα μέγιστα από την κατασκήνωση που θα επιλεγεί. Έτσι, ζητήστε από το παιδί σας να σας απαντήσει στις εξής ερωτήσεις:
·         Τι θέλετε να βρει  στη θερινή κατασκήνωση;
·         Ποιες είναι οι προτιμήσεις του;
·         Θέλετε να πάει σε ένα μεικτή κατασκήνωση, ή απλά να είναι γύρω από τα παιδιά του ίδιου φύλου;
·         Υπάρχουν δραστηριότητες που πραγματικά θέλει να δοκιμάσει εκεί;
·         Θα είναι πιο άνετη η μετάβαση στην κατασκήνωση με τα παιδιά που έχουν ή δεν έχουν ειδικές ανάγκες;
·         Είναι άνετα όταν βρίσκεται μακριά από το σπίτι; Αν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
·         Έχει συμμαθητές ή φίλους που έχουν πάει σε θερινή κατασκήνωση; Αν ναι, ποιες είναι αυτές;
·         Έχει φίλους που πιθανόν να πάνε στην ίδια κατασκήνωση μαζί με το παιδί σας;
Αν αποδειχθεί ότι η ιδέα της κατασκήνωσης είναι δελεαστική για σας και το παιδί σας, ίσως να θέλετε να δοκιμάσετε τη διανυκτέρευση για  ένα Σαββατοκύριακο σε μια κατασκήνωση με ειδικές ανάγκες.

Κάνοντας την έρευνά σας
Ανεξάρτητα από το είδος της κατασκήνωσης που σκέφτεστε κάνετε μια αναζήτηση κι έχετε στο νου σας μερικές από τις παρακάτω ιδέες:
·         Πόσο καιρό διαρκεί η κατασκήνωση;
·         Ποιο είναι το κόστος; Είναι διαθέσιμες υποτροφίες ή χρηματικό ποσό από τον ασφαλιστικό σας φορέα;
·         Είναι μεικτή, για κορίτσια μόνο, ή μόνο για αγόρια;
·         Ποιο είναι το εύρος ηλικίας των κατασκηνωτών;
·         Πού βρίσκεται; Πόσο μακριά είναι από το σπίτι σας;
·         Ποια είναι η αναλογία προσωπικού προς το κάθε σπιτάκι;
·         Πόσο χρονών είναι οι περισσότεροι από τους συμβούλους;
·         Τι είδους πιστοποίηση διαθέτουν οι συνοδοί;
·         Ποια είναι η φιλοσοφία της κατασκήνωσης; Μήπως ταιριάζει με τους στόχους σας για το παιδί σας;
·         Ποιο είναι το σύστημα μεταφοράς τα κατασκήνωσης;
·         Εάν η φυσική προσβασιμότητα του παιδιού είναι ένα θέμα, ποια είναι η διάταξη της κατασκήνωσης; Ποια μέτρα έχει λάβει η κατασκήνωση (ή μπορεί να λάβει) για αναπηρικά αμαξίδια ή για άτομα με πατερίτσες;
·         Εάν το παιδί σας χρειάζεται ειδική δίαιτα, μπορεί η κατασκήνωση να παρέχουν τα κατάλληλα γεύματα; Αν όχι, μπορεί να σας παρέχει τα τρόφιμα για το παιδί σας;
·         Μήπως τα μέλη του προσωπικού διαθέτουν επιστημονικό  υπόβαθρο κατάλληλο για  παιδιά με ειδικές ανάγκες;
·         Εάν το παιδί σας έχει προβλήματα συμπεριφοράς, τα επιτελικά στελέχη της κατασκήνωσης είναι εκπαιδευμένα για να χειριστεί αυτά τα προβλήματα;
·         Μήπως οι σύμβουλοι έχουν εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες;
·         Τι είδους ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι διαθέσιμο στο ιατρείο και ποιες ώρες; Μπορούν οι υπάλληλοι να διαχειρίζονται οποιαδήποτε φάρμακα χρειάζεται το παιδί σας;
·         Ποια είναι η διαδικασία εάν το παιδί σας παρουσιάσει μια επιπλοκή που σχετίζεται με τα ιατρικά προβλήματα του; Πόσο μακριά είναι το πλησιέστερο νοσοκομείο; Εάν το παιδί σας χρειάζεται εξειδικευμένη θεραπεία, είναι διαθέσιμη σε αυτό το νοσοκομείο;
Αν μπορείτε να πάρετε κάποιες από αυτές τις πληροφορίες μέσω τηλεφωνημάτων, emails, φυλλαδίων και ιστοσελίδων, τότε συστήνεται να επισκεφθείτε την κατασκήνωση. Μπορείτε να μιλήσετε με το διευθυντή, να δείτε τα δωμάτια ή τις καμπίνες, και να πάρετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πού θα βρίσκεται το παιδί σας.

Πιθανώς ο μόνος τρόπος για να πάρετε μια πραγματική αίσθηση για την κατασκήνωση είναι η επίσκεψη στο χώρο μαζί με το παιδί σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν το παιδί σας πρόκειται να μείνει σε κατασκήνωση, όπου πριν δεν έχει φιλοξενήσει πολλά παιδιά με ειδικές ανάγκες. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να επισημάνετε τις αλλαγές που μπορεί να χρειαστεί να κάνετε και να δείτε πώς το προσωπικό της κατασκήνωσης ανταποκρίνεται στα αιτήματα σας.

Εάν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε την κατασκήνωση, ζητήστε μια συνάντηση με τον διευθυντή  και κάποια μέλη του προσωπικού για να πάρετε μια ιδέα για τον χώρο. Ζητήστε τους να περιγράψουν τη φυσική διάταξη και τα είδη των δραστηριοτήτων που το παιδί σας θα κάνει. Επίσης, ζητήστε να μιλήσετε με άλλες οικογένειες των οποίων τα παιδιά έχουν παρακολουθήσει για να σας παρουσιάσουν την εμπειρία τους. Στην πραγματικότητα, η από στόμα σε στόμα φήμη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε τι πρέπει να γνωρίζετε για κάθε κατασκήνωση.

Καθώς προσπαθείτε να καταλάβετε ποια είναι η καλύτερη κατασκήνωση, απλά να θυμάστε ότι πως στόχος σας είναι το παιδί σας να περάσει ένα αξέχαστο καλοκαίρι!


Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ
Διαβάστε επίσης το άρθρο ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ Χρήσιμες Πληροφορίες


                                                                                                                            Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου