Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ LEGO


Η θεραπεία με Lego θεωρείται σήμερα ένα επιτυχημένο είδος της θεραπείας παιχνιδιού. Πολλές εκπαιδευτικές και ιατρικές έρευνες στη Βρετανία και τις ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ομάδες που έπαιζαν με Legos μπορούν να διευκολύνουν την ανάπτυξη και την ενίσχυση των δεξιοτήτων παιχνιδιού και των κοινωνικών δεξιοτήτων , όπως :

·          λεκτική και μη λεκτική επικοινωνία

·          κοινή προσοχή

·          εστίαση σε ένα στόχο

·          μοιράζω τα παιχνίδια μου και περιμένω τη σειρά μου για να μιλήσω

·          συνεργατική λύση των προβλημάτων.


Πώς λειτουργεί η θεραπεία με Lego


Η κατασκευή κτιρίων με τουβλάκια Lego είναι ένα πολυ –αισθητηριακή  εμπειρία. Τα κατασκευαστικά έργα μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ατόμου, όπως η τύφλωση, η κώφωση, η αδυναμία κινητικότητας, ο αυτισμός ή η διάσπαση προσοχής. Αλλά η μορφή για τα περισσότερα προγράμματα θεραπείας με Lego είναι η ίδια.


1. Ορίστε τους κανόνες του παιχνιδιού


Οι συμμετέχοντες προτείνουν και συμφωνούν σε απλούς κανόνες που είναι εύκολο να κατανοηθούν από όλα τα μέλη της ομάδας. Η ομάδα συμφωνεί σχετικά με την κατασκευή ενός έργου το οποίο δεν είναι πάρα πολύ εύκολο ούτε όμως και πολύ δύσκολο. Οι κανόνες μπορούν να κολληθούν σε ένα εμφανές σημείο για να χρησιμοποιούνται ως υπενθύμιση.


2 . Ανατιθέμενοι ρόλοι


Κάθε συμμετέχων έχει έναν ρόλο, και οι ρόλοι εναλλάσσονται μέσα από την ομάδα κατά τη διάρκεια της εργασίας:

·         Ο μηχανικός - επιβλέπει το σχεδιασμό και σιγουρεύεται ότι ακολουθούνται οι κανόνες που έχει δώσει

·         Ο οικοδόμος - βάζει τα τούβλα μαζί

·         Ο προμηθευτής - παρακολουθεί τον τύπο και το χρώμα των τούβλων που απαιτούνται και δίνει τα τούβλα στον οικοδόμο

·         Ο διευθυντής - εξασφαλίζει ότι η ομάδα εργάζεται μαζί και επικοινωνεί.


3 . Τηρήστε τις αρχές της παιγνιοθεραπείας


Η θεραπεία με Lego έχει μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο όφελος, όταν ενσωματώνει τις βασικές αρχές της θεραπείας παιχνιδιού :

·         Αφιερώστε χρόνο και χώρο για τη δραστηριότητα

·         Χρησιμοποιήστε τη μη - λεκτική επικοινωνία όσο το δυνατόν περισσότερο

·         Χρησιμοποιήστε τη γλώσσα σε ευθύ λόγο αντί για εντολές ή ερωτήσεις

·         Ενωθείτε σε κάθε προκλητικό βήμα της δραστηριότητας

·         Ενθαρρύνετε τη συνεργασία.


Αν αυτό φαίνεται πολύ φιλόδοξο, ξεκινήστε με μόνο ένα ή δύο στοιχεία της παιγνιοθεραπείας και βήμα – βήμα προσπαθήστε να χρησιμοποιήστε όλες τις αρχές της θεραπείας. Προτέρημα της θεραπείας με Legos είναι ότι μπορείτε να ξεκινήσετε από το μηδέν, ανά πάσα στιγμή. Μπορείτε να ακολουθήσετε ένα βιβλιαράκι οδηγιών, μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε στο σύνολο του έργου, ή μπορείτε να κάνετε και τα δύο. Στο σπίτι, συνήθως ξεκινάτε με τη δημιουργία μιας κατασκευής ακριβώς όπως φαίνεται στο φυλλάδιο, μπορείτε όμως να προσαρμόσετε και να χρησιμοποιείστε κι άλλα σχέδια - όπου η έμπνευση σας οδηγεί!

4. Ο ρόλος των ενηλίκων διαμεσολαβητών


Τα συναισθήματα μπορεί να τρέξουν σε υψηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια ενός έργου Lego. Υπάρχει συνήθως ένα άτομο που επιμένει να γίνονται τα πράγματα με το «σωστό» τρόπο, και ένα άλλο πρόσωπο που αγαπά να δοκιμάζει πράγματα με διάφορους τρόπους για να δουν ακριβώς πώς ο καθένας αντιδρά στις αλλαγές. Ένας υπεύθυνος ενήλικος μπορεί να επιβραβεύσει τις θετικές αλληλεπιδράσεις, να προτείνει συμβιβασμούς, να δίνει εντολές, όπου κρίνεται απαραίτητο και να κρατήσει την ομάδα στην αποστολή.

 

5. Δείτε περισσότερες ιδέες


Η Lego προσφέρει δωρεάν εφαρμογές που επιτρέπουν την εικονική κατασκευή κτιρίων .

·         Bricks & Moreείναι μια εφαρμογή για approrpiate iPhone , iPad και Android , για ηλικίες από 4 και άνω .

·          Lego Digital Designer είναι μια εφαρμογή για PC ή Mac για τις ηλικίες 5 και πάνω, και οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται τις δημιουργίες τους ( με οδηγίες κατασκευής ) στην ιστοσελίδα της Lego. Είναι μια μεγάλη εισαγωγή στο computer-aided design .

·         Master Builder Academy (MBA) είναι ένα online πρόγραμμα κατάρτισης για τις προηγμένες οικοδόμοι - εγγραφείτε για μια δωρεάν δοκιμή εδώ.


Η θεραπεία με Lego ξεκίνησε επειδή οι θεραπευτές παρατήρησαν ότι τα παιδιά και οι ενήλικες προτιμούν τα Legos σε ένα δωμάτιο γεμάτο παιχνίδια. Είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ενισχυθούν τα υπάρχοντα ενδιαφέροντα και οι αναδυόμενες δεξιότητες - και οι δυνατότητες είναι ατελείωτες !


 
Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός
 Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας
grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου