Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΟΥ



Πολλαπλασιασμός (συχνά συμβολίζεται με το εγκάρσιο σύμβολο "×") είναι η μαθηματική πράξη της κλιμάκωσης ενός αριθμού από έναν άλλο. Είναι μία από τις τέσσερις βασικές πράξεις στη στοιχειώδη αριθμητική.


Ένας τρόπος για να κατανοήσουν οι μαθητές την έννοια του πολλαπλασιασμού είναι αυτός της επαναλαμβανόμενης πρόσθεσης. Στην παρακάτω εικόνα φαίνεται ο πολλαπλασιασμός ως πράξη, το σχέδιο του, ο πολλαπλασιασμός ως επαναλαμβανόμενη πρόσθεση καθώς κι η πράξη χρησιμοποιώντας την αντιμεταθετική ιδιότητα αλλά παρουσιάζοντας την αντίστροφη πράξη του πολλαπλασιασμού, τη διαίρεση.


Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτοκόλλητα, σίγουρα πιο ελκυστικό για τα παιδιά!


Παιχνίδι Νο 1

Θα χρειαστείτε ένα φύλλο με κουτάκια, 2 ζάρια και 2 μαρκαδόρους διαφορετικών χρωμάτων.

Κάθε παίκτης διαλέγει ένα μαρκαδόρο που θα χρησιμοποιήσει στο παιχνίδι. Οι παίκτες ρίχνουν τα ζάρια, χρησιμοποιώντας τους αριθμούς των ζαριών φτιάχνουν ένα σχέδιο στο χαρτί και στη μέση γράφουν τον πολλαπλασιασμό. Το παιχνίδι τελειώνει όταν δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος να ζωγραφιστεί. Νικητής του παιχνιδιού είναι αυτός που έχει ζωγραφίσει το μεγαλύτερο μέρος του φύλλου ή περισσότερα κουτιά.


Παιχνίδι Νο 2

Θα χρειαστείτε μια χάρτινη αυγοθήκη 12 θέσεων, όπου στον πάτο κάθε θήκης θα γράψετε τους αριθμούς 1-12. Επίσης, θα χρειαστείτε 2 μικρά πούλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πούλια από το παιχνίδι Σκορ 4.

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί ατομικά ή σε ζευγάρια. Οι παίκτες κουνούν την αυγοθήκη. Έπειτα την τοποθετούν στο θρανίο, την ανοίγουν και βλέπουν σε ποιες θέσεις έχουν σταθεί τα πούλια. Σε ένα φύλλο χαρτί γράφουν τους αριθμούς και τους πολλαπλασιάζουν. Το παιχνίδι συνεχίζεται προσθέτοντας κάθε φορά το αποτέλεσμα. Νικητής είναι αυτός που θα φτάσει πρώτος στο 200 ή όποιον αριθμό θέλετε εσείς!





Διαβάστε επίσης το άρθρο ΛΕΞΕΙΣ – ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ

Διαβάστε επίσης το άρθρο: ΔΥΣΑΡΙΘΜΗΣΙΑ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ




Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.special-learners.gr

Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου