Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

5 ΤΡΟΠΟΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΔΕΣΜΟΥ ΠΑΤΕΡΑ - ΠΑΙΔΙΟΥ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ



Ο δεσμός μεταξύ ενός πατέρα και του παιδιού του, είναι εξαιρετικά σημαντικός και οι συνέπειες παρουσιάζονται στην κοινωνικο-συναισθηματική, γνωστική, γλωσσική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού. Ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολο για έναν πατέρα να βρει τη στενή σχέση που επιθυμεί με το παιδί του, ειδικά σε σύγκριση με το φυσικό μητρικό δεσμό που αρχίζει από τη μήτρα. Το να είσαι πατέρας ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες μπορεί να προσθέσει άλλο ένα στοιχείο στο ήδη δύσκολο έργο του να είσαι γονιός.

Είτε είστε μονογονέας πατέρας, είτε έχετε από κοινού την ανατροφή των παιδιών, είτε ανατρέφετε τα παιδιά σας με τη σύζυγό σας, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον ουσιαστικό ρόλο που παίζει ο πατέρας ως ένα θετικό πρότυπο και καλλιεργώντας το αρσενικό πρότυπο στη ζωή του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας έχει ειδικές ανάγκες, θα χρειαστεί ακόμη μεγαλύτερη στήριξη και την υπεράσπιση σας. Εδώ είναι πέντε συμβουλές για τη διατήρηση του δεσμού σας με το παιδί με ειδικές ανάγκες, από την αρχή:

1. Αναγνωρίστε και αποδεχτείτε τη θλίψη
Μπορεί να είναι τυπικό για τους γονείς των παιδιών με ειδικές ανάγκες να αντιμετωπίσουν τη θλίψη. Κάθε γονέας φαντάζεται τα είδη των δραστηριοτήτων που θα συμμετάσχει με το παιδί του και, τελικά, το είδος της ζωής του παιδιού του, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τη βοήθεια και καθοδήγηση του.
Όταν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με το ιδανικό και ένας γονέας αντιλαμβάνεται ότι, στην πραγματικότητα, το παιδί του μπορεί να χρειάζεται σημαντική μέριμνα, δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται μια αίσθηση της απώλειας, καθώς δε θα επιτευχθούν οι προσδοκίες που είχε για το παιδί του. Αναγνωρίζοντας αυτά τα συναισθήματα και αποδέχοντας τα ως ένα κανονικό μέρος της ρύθμισης είναι το πρώτο βήμα για την ενίσχυση του δεσμού σας με το παιδί σας με ειδικές ανάγκες. Αναγνωρίστε ότι, ως ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους στη ζωή του παιδιού σας, είστε σε θέση να δίνετε την αγάπη και την υποστήριξη που χρειάζεται για να έχει μια ικανοποιητική ζωή.

2. Φυσικός Δεσμός
Από νεογέννητα, τα μωρά αναπτύσσουν τους  δεσμούς τους μέσω της αφής και της όσφρησης, από τη στιγμή που θα τοποθετηθούν στο στήθος της μητέρας τους, αμέσως μετά τη γέννηση, δεσμός γνωστός ως «δέρμα με δέρμα» επαφή. Αυτό το είδος της επαφής εμφανίζεται επίσης κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ως πατέρας, μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτή την πρακτική ενίσχυσης του πατρικού δεσμού. Λίγο μετά τη γέννηση και για εβδομάδες μετά, τοποθετήστε το μωρό σας (φορώντας μόνο μια πάνα) στο γυμνό στήθος σας. Η πρακτική αυτή μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της θερμοκρασίας του σώματος ενός μωρού και να σας βοηθήσει να αναπτύξετε συναισθήματα εγγύτητας και προστατευτικότητας.

3. Βοηθήστε στη Φροντίδα του Μωρού
Όπως ένα μωρό έχει κάθε ικανότητα να μεγαλώνει και να αναπτύσσεται, μαθαίνει και συνδέεται κατά κύριο λόγο μέσα από τις αισθήσεις του. Βοηθώντας στη φροντίδα του μωρού, όπως το τάισμα τις νυκτερινές ώρες, η αλλαγή πάνας ή το μπάνιο μπορεί να φαίνονται ασήμαντα, αλλά μπορεί να παρέχουν την τέλεια ευκαιρία για να συνδεθείτε με το μωρό σας.

Ερχόμενοι στην ενίσχυση του μωρού σας στη μέση της νύχτας και τη σίτιση ή το νανούρισμα παρέχει χρόνο one-on-one και βοηθά να του δώσετε την αίσθηση της άνεσης με την παρουσία σας. Η αλλαγή της πάνας ή το μπάνιο σας δίνει την ευκαιρία να αγγίξετε την πλάτη του και να κοιτάξετε στα μάτια του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να συνδεθείτε με το παιδί σας μιλώντας ή τραγουδώντας του, γαργαλώντας τα πόδια του ή τρίβοντας με λοσιόν τα πόδια του.

4. Daddy Time
Ξεκινώντας από την παιδική ηλικία, ορίστε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές και δραστηριότητες που προορίζονται μόνο για εσάς και το παιδί σας. Όταν είναι μωρό, αυτή η ώρα μπορεί να μοιραστεί κατά την ανάγνωση βιβλίων πριν από το κρεβάτι ή χρόνου χουζουρέματος μετά από έναν υπνάκο. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, βρείτε μια δραστηριότητα που αρέσει και στους δύο σας, όπως η επίσκεψη στο ζωολογικό κήπο ή στη βιβλιοθήκη.

Ό, τι κι αν επιλέξετε να κάνετε στον χρόνο με το παιδί σας, βεβαιωθείτε ότι επιτρέπει την αφθονία της αλληλεπίδρασης με το παιδί σας βοηθώντας το να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για εσάς. Καλλιεργώντας την ειδική αυτή σχέση θα σας βοηθήσει να αναπτυχθούν από κοινού και να οικοδομηθούν οι αναμνήσεις, ανεξάρτητα από τις ικανότητες του παιδιού σας.

5. Θετικός Έπαινος
Πάνω απ 'όλα, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας με ειδικές ανάγκες είναι να δείξετε την αγάπη σας. Σε πολύ νεαρή ηλικία, μπορείτε να βοηθήσετε να μάθει και να πιστεύει ότι είναι ικανό. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα αναπτυξιακά ορόσημα, όπως οι συμμαθητές του,  θα γιορτάσετε τα επιτεύγματά του και θα το ενθαρρύνετε να δοκιμάσει πιο ενδιαφέρουσες δραστηριότητες.



Είναι σημαντικό για σας να το αφήσετε να αναπτυχθεί με το δικό του ρυθμό και να το σεβαστείτε για αυτό που είναι. Να είστε μια σταθερή μαζορέτα για το παιδί σας, να γνωρίζει ότι αγαπιέται και υποστηρίζεται!


                                                                                                                          Μαρία Γκουγκούμη - Ψυχολόγος/ Ειδική Παιδαγωγός
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας
grafwnimata.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου