Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΕΙΕΣ


Άσκηση μάσησης

Για την τόνωση των εσωτερικών παρειών σε μια ήπια αδυναμία, ο ασθενής χαμογελάει, δαγκώνει τα δόντια του και τα σφίγγει σε όλη τη διάρκεια της άσκησης. Πιέζει τα μάγουλα δυνατά ενώ μασάει, μέχρι τα χείλη να τελειώσουν σε μια θέση. Αρχίζει με ένα πλατύ χαμόγελο και τελειώνει με ζαρωμένα χείλη όπως αρθρώνεται η λέξη “chew”.

Σφύριγμα


Το σφύριγμα επίσης μπορεί να ενισχύσει τους μυς των εσωτερικών παρειών και το ζάρωμα των εσωτερικών χειλιών. Ο ασθενής σφυρίζει το αγαπημένο του τραγούδι ή μετράει σιωπηλά ως το 50 σφυρίζοντας σε κάθε αριθμό. Η άσκηση ωφελεί ακόμα και τον ασθενή που δεν μπορεί να μιλήσει αφού ενδυναμώνει τους μυς των χειλιών και των παρειών.



Τράβηγμα της γλώσσας προς τα κάτω


Βγάλτε τη γλώσσα προς τα κάτω, φτάνοντας το πηγούνι με τη γνάθο ανοιχτή. Για περαιτέρω οδηγίες, προσδιορίστε τα μέρη της γλώσσας ενώ την επεκτείνετε.

Πλεονεκτήματα

Τεντώνει και ενδυναμώνει τη γλώσσα.
Προσανατολίζει τα μέρη της γλώσσας.


Τέντωμα της γλώσσας ευθεία


Βγάλτε τη γλώσσα έξω σε ευθεία γραμμή όσο μακριά μπορεί να φτάσει, με το στόμα ελαφρώς ανοιχτό. Χρησιμοποιείστε όλη τη δύναμη όταν τεντώνετε τη γλώσσα.

Παραλλαγή: Βγάλτε τη γλώσσα σε ευθεία γραμμή, με τη γνάθο ανοιχτή, μέχρι εκεί που μπορεί να φτάσει. Κρατήστε τη γλώσσα σε πλήρη επέκταση.


Πλεονεκτήματα
Τεντώνει και ενδυναμώνει το πίσω μέρος της γλώσσας και το Bottom.
Βελτιώνει την επέκταση της γλώσσας.
Βελτιώνει το εύρος της πρόσθιας κίνησης. 



Βοηθητικό πρόσθιο τράβηγμα της γλώσσας


Βγάλτε έξω τη γλώσσα. Καλύψτε τη με μια γάζα και πιάστε τη ελαφρά αλλά σταθερά, χρησιμοποιώντας τον δείκτη και τον αντίχειρα του κάθε χεριού. Χαλαρώστε. Τραβήξτε αργά τη γλώσσα προς τα έξω και ευθεία, όσο μακριά φτάσει. Αρχικά τραβήξτε μόνο ελαφρώς past δυνατή αντίσταση. Επαναλάβετε 3 φορές, κρατώντας για 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά. Τεντώστε τη γλώσσα αργά για να αποφύγετε τον πόνο.


Πλεονεκτήματα
Μειώνει τη συνολική υπερτονία της γλώσσας.
Ισιώνει και επεκτείνει τη γλώσσα.



Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου