Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΔΕΠ ή ΔΕΠ-Υ; ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ;


Ορισμός: Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής είναι η παρουσία ενός γενετικού βιοχημική που δεν επιτρέπει στους ανθρώπους να εργάζονται στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους.



Ο εγκέφαλος :

α) ο μετωπιαίος λοβός ενσωματώνει όλες τις πληροφορίες


β) η βρεγματική περιοχή επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες


γ) μακροπρόθεσμη - μνήμη,  ισορροπία, και ακοή


δ) ινιακή είναι η οπτική περιοχή.


Μόνο η μετωπική και βρεγματική περιοχή εμπλέκονται με τη διαταραχή.


Οι νευροδιαβιβαστές: Ο εγκέφαλος μιλά στον εαυτό χημικά και ηλεκτρονικά. Οι χημικοί αγγελιοφόροι ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.  Μια χημική ανισορροπία είναι μια αποτυχία του νευροδιαβιβαστή.


Τα συμπτώματα μπορούν να ποικίλουν από μέρα σε μέρα, ώρα σε ώρα και μερικές φορές δεν παρουσιάζονται. Μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα διαφορετικά.

Δύο τύποι: Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής χωρίς υπερκινητικότητα και Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – Υπερκινητικότητα εμφανίζουν διαφορετικά συμπτώματα, έχουν διαφορετικές επιδράσεις και απαιτούν διαφορετική θεραπεία.





Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής χωρίς Υπερκινητικότητα
Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής με Υπερκινητικότητα
 Αιτία:
Η αιτία φαίνεται να παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο στον βρεγματικό λοβό. Οι πρόσθιες διαδικασίες λοβού είναι ανενεργές.

Το μέγεθος και η δομή πολλών περιοχών του εγκεφάλου διαφέρει: κυρίως, η έλλειψη δραστηριότητας στην πρόσθια περιοχή. Αυτό συνδέεται με μια ανεπάρκεια των νευροδιαβιβαστών της ντοπαμίνης και της νορεπινεφρίνης που εμπλέκονται με τη διέγερση και την εγρήγορση. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με παρορμητικότητα και προβληματική συμπεριφορά.

 Κύριοι δείκτες :
Φόβος, άγχος, χαμηλή ενέργεια του εγκεφάλου που οδηγεί σε ένα πρόβλημα ικανότητας, βραδύτητα γνωστικής σκέψης, αφηρημάδα, αποφυγή και αναβλητικότητα, διανοητική σύγχυση, κακή ανάκτηση της μνήμης. Αλλά οι μετωπικές διαδικασίες είναι άθικτες, ώστε αυτοί οι άνθρωποι στηρίζονται στη λογική.

Προβλήματα προσοχής, παρορμητικότητας και υπερδραστηριότητας.

 Παρορμητικότητα:

Σπάνια παρορμητικός, αλλά μπορεί να συμπεριφερθεί έτσι όταν απογοητευτεί.

Η αυτορρύθμιση είναι αδύναμη, επειδή οι ​​μηχανισμοί ελέγχου του μετωπιαίου λοβού δεν λειτουργούν καλά, π.χ. ο αυτοέλεγχος δεν χρησιμοποιείται: αγνοούν τις συνέπειες των ενεργειών τους, η γρήγορη γνωστική ταχύτητα συμβάλλει στην παρορμητικότητα.
Αφηρημάδα:

Αυτό είναι το κύριο πρόβλημα. Δεν μπορούν να διατηρήσουν την προσοχή και τη συγκέντρωση τους, λόγω:

α) χαμηλής ενέργειας η οποία προκαλεί απώλεια της εστίασης και της παρακολούθησης,

β) περιβαλλοντικών παραγόντων,

γ) δικών τους αγώνων ή περιπλάνησης σκέψεων.
Δεν είναι δυνατή η διατήρηση της προσοχής, έτσι δεν προσπαθούν γιατί δεν τα καταφέρνουν. Δίνουν αγώνα από εργασία σε εργασία,  βαριούνται εύκολα, ξεχνούν και χάνουν  πράγματα, επειδή έχασαν πληροφορίες λόγω της απόσπασης της προσοχής. Χρειάζονται εξωτερικό κίνητρο για να συνεχίσουν.

Υπερκινητικότητα / Ανησυχία :
Λόγω του άγχους, δεν λειτουργεί η Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής. Αυτοί οι άνθρωποι οδηγούνται και δεν μπορούν να χαλαρώσουν. Σπάνια τολμούν δραστηριότητες: οι δραστηριότητες δεν είναι για τον ενθουσιασμό αλλά και για την ανακούφιση από τη σταθερή περιπλάνηση, τα αγωνιστικά πρότυπα σκέψης και το άγχος.
Λόγω της κινητικής δραστηριότητας δεν έχουν άγχος. Αυτοί οι άνθρωποι ποθούν τον ενθουσιασμό και τη διέγερση.

Κοινωνικά Προβλήματα:
Ντροπαλός, απομονωμένος, ανώριμος.  Συχνά φαίνονται και δεν ακούγονται. Οι δυσκολίες επεξεργασίας πληροφοριών έχουν ως αποτέλεσμα να μην ξέρει πώς να μιλήσει, τι να φορέσει, πώς να συμπεριφερθεί. Η συνομιλία είναι δύσκολη λόγω της αργής σκέψης ή της απώλειας πληροφοριών. Μπορούν να χειραγωγήσουν τους συνομιλητές λόγω του φόβου του θυμού των άλλων ή ενοχής, ζητώντας άμεσα κάτι.  Αν τους διακόψουμε, οι σκέψεις τους θα τους αναγκάσουν να ξεχάσουν ό, τι θέλουν να πουν. Μπορεί να παρουσιάζονται σαν  να μην ακούν, αλλά αυτό πραγματικά οφείλεται σε στοιχεία της Διαταραχής ελλειμματικής προσοχής.

Εγωκεντρικός, δεν συνδέεται με άλλους, επειδή δεν τον νοιάζει. Απορρίπτονται κοινωνικά, λόγω της ανάρμοστης συμπεριφοράς. Δεν είναι υπομονετικοί και μπορεί να γίνει χειριστικοί. Δεν μπορούν να διαπραγματευτούν έτσι χειραγωγούν τους άλλους. Διακόπτουν λόγω της παρορμητικότητας και της έλλειψη ελέγχου. Δεν ακούν, λόγω των δυσκολιών προσοχής και της έλλειψης ενδιαφέροντος για τους άλλους .
 

Επικοινωνία:

Όταν δεν μιλούν υπερβολικά λόγω του άγχους, αυτοί οι άνθρωποι λένε λίγα, αλλά σκέφτονται πολύ. Ως εκ τούτου δεν παρουσιάζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Φοβούνται να εκφράσουν την οργή ή να διεγείρουν τους άλλους.
Ουσιαστικές σχέσεις. Ωστόσο, οι προσωπικές σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες και αβέβαιες. Λόγω του εγωκεντρισμού, της κακής εστίασης, της διάσπασης της προσοχής, της μισαλλοδοξίας, κλπ.

Αίσθηση του χρόνου:

Ο χρόνος είναι κακώς σχεδιασμένος. Η αργοπορία είναι συνηθισμένη, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με τη διδασκαλία και την εξάσκηση.
Ο χρόνος είναι κακώς σχεδιασμένος (εσφαλμένος υπολογισμός του χρόνου που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μια εργασία). Η αργοπορία είναι συνηθισμένη, αλλά μπορεί να βελτιωθεί με τη διδασκαλία και την εξάσκηση.

Ανυπομονησία:

Δεν χρειάζονται στιγμιαία ικανοποίηση. Αυτοί οι άνθρωποι γίνονται ανυπόμονοι μόνο μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημείο που είναι κουρασμένοι, αποθαρρυμένοι και αναστατωμένοι.

 Συνεχώς απογοητευμένοι και ποθούν τη στιγμιαία ικανοποίηση.

 Ευαισθησία:

Ντροπαλοί και φοβισμένοι της δυσαρέσκειας των άλλων.

 Ευάλωτοι στην κριτική στην οποία αντιδρούν, μερικές φορές θυμωμένα.

 Ανοχή στην Απογοήτευση:

 Απελπισμένοι για να πετύχουν, έτσι θα συνεχίσουν να προσπαθούν πάρα πολύ καιρό με αποτέλεσμα να είναι συγκλονισμένοι κι απελπισμένοι. Αυτή η τάση μπορεί να δείξει το θυμό.

Η ανοχή στην απογοήτευση είναι χαμηλή, γεγονός που οδηγεί σε ευερεθιστότητα, θυμό και επιθετικότητα.

Ακαμψία της σκέψης:

Τείνουν να είναι συγκεκριμένοι στοχαστές, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άκαμπτο τρόπο σκέψης.

Είναι στοχαστές των άκρων (ή άσπρο ή μαύρο), λόγω των μετωπιαίων διαδικασιών που δεν λειτουργούν σωστά. Είναι άκαμπτοι στις σχέσεις και δεν είναι παίκτες ομάδας.

Σχεδιασμός
και Οργάνωση:


Μπορεί να φαίνεται να έχουν δυσκολία στο σχεδιασμό, αλλά αυτές οι δυσκολίες είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα διάσπασης της προσοχής, σύγχυσης και αργών διαδικασιών σκέψης.

Μπορεί να υπάρχουν προβλήματα αλληλουχίας που οφείλονται στην κακή λειτουργία του μετωπιαίου λοβού.

Εμμονή:

Ένα μεγάλο πρόβλημα. Αυτοί οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να προσπαθούν πάρα πολύ καιρό, να εξουθενώνονται και να παραιτούνται.

Δεν αποτελεί πρόβλημα για τον πληθυσμό αυτό.

Μαθησιακές Δυσκολίες :

Η επεξεργασία πληροφοριών είναι κακή επειδή οι πληροφορίες χάνονται. Οι δυσκολίες στην αργή γνώση είναι κοινές, αλλά από τη στιγμή που κατανοούν το υλικό μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. Η ανάγνωση και η ορθογραφία είναι δύσκολες λόγω της αδύναμης φωνολογικής ενημερότητας. Στα μαθηματικά και στη γεωμετρία μπορεί επίσης να παρουσιαστούν προβλήματα.
Μπορεί να έχουν μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) λόγω των διαφορών στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μαθησιακές δυσκολίες που προκαλούνται από την Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής – Υπερκινητικότητα περιλαμβάνουν πληροφορίες που λείπουν, και παραλείποντας να μάθουν από τα λάθη. Μπορούν να κατανοήσουν συχνά πληροφορίες, αλλά δεν μπορούν να κάνουν χρήση τους.

Ψέματα: 

Στόχος είναι να παρουσιάζονται αρεστοί. Αν λένε ψέματα είναι συνήθως μόνο για να αποφύγουν το θυμό ή την αποδοκιμασία των άλλων.

Μπορεί να λένε ψέματα χωρίς βάσιμο λόγο. Τα ψέματα είναι παρορμητικά και ο φόβος δεν εμπλέκεται.

Ποινική Δραστηριότητα :

Δεν είναι τόσο σε κίνδυνο για εγκληματική συμπεριφορά, όπως τα άτομα με ΔΕΠΥ επειδή έχουν μια καλύτερη κατανόηση των συνεπειών της δράσης τους. Η κλοπή είναι συνήθως μόνο για να συγκαλύψουν κάτι. Οι άνθρωποι με Διαταραχή ελλειμματικής προσοχής είναι κακοί εγκληματίες επειδή έχουν αργή γνωστική ταχύτητα και δεν έχουν την τάση να ξεφύγουν λόγω χρόνου.
Η έλλειψη των εσωτερικών κανόνων που διέπουν τη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε εγκληματική δραστηριότητα. Η διατήρηση της θέσης εργασίας μπορεί να είναι μια σημαντική δυσκολία που οδηγεί σε χαμηλό εισόδημα και στο έγκλημα. Άτομα με ΔΕΠΥ υπάρχουν στο σωφρονιστικό σύστημα.
Υπερβολική Συμπεριφορά:

1) ακατάπαυστη ομιλία, 2) δαπάνες, 3) τυχερά παιχνίδια, 4) θυμός, 5) κινητικότητα, 6) φαγητό, 7) κατάχρηση οινοπνεύματος / ναρκωτικών, ιδίως κοκαΐνης.

Δεν υπάρχει καμία εσωτερική πινακίδα STOP, δρουν χωρίς ενοχή και χωρίς άγχος.
 1) η ομιλία  οφείλεται στο άγχος, χωρίς υπερκινητικότητα, 2) αλκοόλ/ ναρκωτικά για αυτό-θεραπεία από το άγχος (η μαριχουάνα είναι δημοφιλής, καθώς δίνει μια αίσθηση χαλάρωσης), 3) η μετακίνηση οφείλεται στο άγχος, χωρίς υπερκινητικότητα.

Θετικά Χαρακτηριστικά:
Συναρπαστικοί, ενεργητικοί, επιθετικοί (όλα τα περιουσιακά στοιχεία σε επιδιώξεις άλλοι φοβούνται να δοκιμάσουν). Μπορεί να κάνει καλοί, αν αυτό-απασχολούνται.
Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πολύ καλά αυτό που ξέρουν να κάνουν.






Διαβάστε επίσης το άρθρο ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΤΥΠΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΔΕΠ-Υ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Διαβάστε επίσης το άρθρο 5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΔΕΠΥ




Μαρία Γκουγκούμη – Ειδική Παιδαγωγός
 Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας
grafwnimata.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου