Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ






Η εκμάθηση των σχημάτων είναι μια ευχάριστη διαδικασία, η οποία είναι σημαντική γιατί βοηθά στην εκμάθηση των γραμμάτων.







Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι «Μάντεψε ποιος;» για να μάθε σχήματα και χρώματα. Οι κανόνες του παιχνιδιού τροποποιούνται με τα χρώματα και τα σχήματα.



Χρησιμοποιήστε μικρές χάντρες, οι οποίες ενώνονται με το σίδερο (μπορείτε να τις βρείτε στο παιδικό τμήμα του ΙΚΕΑ) για να φτιάξετε τα σχήματα. Μια δραστηριότητα που συνδυάζει τη λεπτή κινητικότητα με την εκμάθηση χρωμάτων.



Δημιουργείστε φύλλα εργασίας με τα σχήματα για να μάθουν οι μαθητές τα ονόματα των σχημάτων.




Μια ευχάριστη δραστηριότητα. Μπορείτε να βρείτε αντικείμενα που να έχουν τα σχήματα που θέλετε να διδάξετε, όπως το ποτήρι για τον κύκλο, ο πάτος της χάρτινης συσκευασίας του γάλακτος για το τετράγωνο. Τα αντικείμενα αυτά βουτώντας τα στις δαχτυλομπογιές γίνονται σφραγίδες!






Ετοιμάστε το μοτίβο του σχήματος με γλωσσοπίεστρα. Δώστε στο παιδί τα αντίστοιχα υλικά για να αντιγράψει το σχήμα.



Velchro (μπορείτε να προμηθευτείτε στα καταστήματα ραπτικής) και γλωσσοπίεστρα. Μπορείτε να δημιουργήσετε τα σχήματα με τα υλικά αυτά.




Φαγητό και σχήματα. Μπορείτε να κόψετε το φαγητό στα αντίστοιχα σχήματα ή να χρησιμοποιήσετε τα παιχνίδια φαγητού.




Παιχνίδι με τα σχήματα. Εκτυπώστε τα σχήματα σε φύλλα Α4 και τοποθετήστε στο δάπεδο. Κάθε φορά που θα λέτε το σχήμα, το παιδί θα πατάει στο αντίστοιχο σχήμα. Σε αίθουσα με περισσότερα παιδιά, μπορείτε να εκτυπώσετε περισσότερα σχήματα και να παίξετε το παιχνίδι με τους κανόνες του παιχνιδιού Twister.


 
Άλλο ένα φύλλο εργασίας. Το παιδί θα κυκλώσει το σχήμα, που ζητείται. Αν θέλει μπορεί να το ζωγραφίσει.

 
Φτιάξετε τα σχήματα σε ένα φύλλο χαρτί και προμηθευτείτε με αυτοκόλλητα για να κάνει το παιδί το περίγραμμά τους.

 
Ένα ακόμη παιχνίδι! Φτιάξετε στο δάπεδο τα σχήματα με ταινία διπλής όψεως. Δώστε στο μαθητή μια μπάλα, την οποία θα την πετάει στο σχήμα που εσείς του ζητάτε.

 
Εδώ θα σας χρησιμεύσει ένα κουτί με παπούτσια, λάστιχα και πινέζες. Στο κουτί μπορείτε να έχετε φτιάξει το σχήμα και το παιδί με το λάστιχο να το φτιάξει από πάνω.


Φτιάξετε ένα φύλλο εργασίας και πλαστικοποιήστε το. Θα χρειαστείτε και velchro. Το παιδί θα έχει τα σχήματα και θα τα τοποθετεί επάνω στο αντίστοιχο σχήμα.



Διαβάστε επίσης το άρθρο ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

Μαρία Γκουγκούμη –  Ειδική Παιδαγωγός
 Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου