Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ







Ευχάριστοι τρόποι για να μάθουμε την αλφαβήτα.







Χρησιμοποιήστε τα γράμματα δαπέδου από αφρολέξ και φτιάξτε ένα ζάρι με τα γράμματα που έχετε στόχο να μάθετε κάθε φορά. Το παιδί θα ρίχνει το ζάρι και θα ταυτίζει το γράμμα του ζαριού με εκείνο που βρίσκεται στο δάπεδο. Μπορεί να πει και μια λέξη που ξεκινά με αυτό το γράμμα, αν το έχετε διδάξει.




Με ταινία διπλής όψεως φτιάξτε ένα λαβύρινθο για να μάθετε την αλφαβητική σειρά. Όταν θα ακολουθεί λάθος γράμμα της σειράς, θα βρίσκεται σε αδιέξοδο.



Αλφαβητική σούπα! Τοποθετήστε γράμματα – μαγνήτες σε μια κατσαρόλα. Με μια κουτάλα ο μαθητής θα πιάνει ένα γράμμα, θα το αναγνωρίζει και θα λέει μια λέξη.




Σφυρί, καρφιά και φελιζόλ. Με το φελιζόλ, φτιάξτε έναν πίνακα, στον οποίο θα γράψετε λέξεις ή γράμματα. Ο μαθητής κάθε φορά που θα ακούει τη λέξη ή θα του την παρουσιάζετε σε μια καρτέλα θα τοποθετεί ένα καρφί στο σημείο, που βρίσκεται η λέξη.




Στον πίνακα γράψτε τα γράμματα. Δώστε στο μαθητή τα γράμματα – μαγνήτες για να τα ταυτίσει. Προσπαθήστε τα γράμματά σας να μοιάζουν με εκείνα των μαγνητών.




Και σε αυτή τη δραστηριότητα γράψετε τα γράμματα στον πίνακα. Προτιμάται ο πίνακας με κιμωλία. Στο παιδί δώστε ένα νεροπίστολο ή μπουκάλι βαποριζατέρ (σαν το μπουκάλι του καθαριστικού τζαμιών) για να ακολουθήσει τις γραμμές κάθε γράμματος.



Ψήστε τα γράμματα. Φτιάξετε τα γράμματα με μια απλή συνταγή κέικ και βάλετε τα στο φούρνο. Αν θέλετε χρησιμοποιήστε χρώμα ζαχαροπλαστικής για να είναι με διαφορετικό χρώμα τα φωνήεντα από τα σύμφωνα.




Χρησιμοποιήστε το ρολό από το χαρτί τουαλέτας και μικρές μπάλες από αφρολέξ ή τα μπαλάκια του πινγκ – πονγκ. Σε αυτή τη δραστηριότητα μπορείτε να μάθετε τα μικρά και τα κεφαλαία γράμματα.



Σε ένα φύλλο χαρτί γράψτε το γράμμα που θέλετε να διδάξετε και δίπλα ανακατεμένα τα γράμματα για να πραγματοποιηθεί ταύτιση.




Χρησιμοποιήστε κουμπιά ή οποιοδήποτε άλλο υλικό μπορείτε να φανταστείτε για να φτιάξετε το περίγραμμα των γραμμάτων.




Χρησιμοποιήστε τα χάρτινα πιάτα για να μάθετε την αλφαβητική σειρά. Μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όταν ταξιδεύετε για να βρίσκετε λέξεις από το κάθε γράμμα από τις εικόνες που βλέπετε γύρω σας.



Ένας ακόμη τρόπος για να φτιάξετε τα γράμματα. Χρησιμοποιήστε τα σύρματα καθαρισμού πίπας
ή βότσαλα.




Μάθετε τα μικρά και τα κεφαλαία γράμματα με πλαστικά κουτάλια. Προτιμήστε χρωματιστά κουτάλια για τα κεφαλαία γράμματα και διάφανα για τα μικρά. Φροντίστε να τα γράψετε με τέτοιο τρόπο, που να μην αλληλοκαλύπτονται.




Φτιάξτε τα δικά σας στένσιλ! Γράψετε σε ένα φύλλο χαρτί τα γράμματα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και τον τρόπο με τον οποίο σχηματίζονται. Πλαστικοποιήστε τις κάρτες αυτές και κόψετε τα περιγράμματα, έτσι ώστε οι μαθητές σας να μπορούν να τα σχεδιάσουν με οδηγό τη δημιουργία σας.



Μανταλάκια! Για άλλη μια φορά μας χρησιμεύουν τα μανταλάκια. Είτε για συνδυασμό μικρών και κεφαλαίων είτε για τη δημιουργία λέξεων.



Χρησιμοποιήστε πλαστικές σακούλες που κλείνουν και τοποθετήστε μέσα νερομπογιά. Τα παιδιά με ένα αντικείμενο θα μπορούν να δημιουργήσουν τα γράμματα.





Διαβάστε επίσης ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

Διαβάστε επίσης το άρθρο ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΤΑΚΤΑΤΑΙ ΤΟ ΚΑΘΕ ΓΡΑΜΜΑ;





Μαρία Γκουγκούμη –  Ειδική Παιδαγωγός

 Αργυρώ Καραμπά – Θεραπεύτρια Λόγου &Ομιλίας





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου