Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΙ ΑΛΛΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ....






 
Στα παιδιά αρέσει να είναι δημιουργικά και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους. Τα παιχνίδια τους δίνουν την ευκαιρία να κάνουν ακριβώς αυτό και συμβάλλουν σημαντικά στο να γίνει πλουσιότερη σε εμπειρίες η ζωή τους.


Παρακάτω αναφέρονται επιτραπέζια παιχνίδια που μπορούν να συνδυάσουν τη μάθηση με το παιχνίδι.


TABOO ή ΒΡΕΣ ΤΟ ΠΕΣ ΤΟ

Το αντικείμενο του παιχνιδιού είναι ο παίκτης να δώσει στους συμπαίκτες του να καταλάβουν μια λέξη περιγράφοντας την χωρίς να πει όμως την λέξη - στόχο καθώς και άλλες 5 λέξεις που αναγράφονται πάνω στην κάρτα. Στην ατομική θεραπεία δεν υπάρχουν συμπαίκτες, σκοπός του παιχνιδιού είναι να μπορέσει ο μαθητής να περιγράψει τη λέξη- στόχο, έστω κι αν χρησιμοποιήσει τις 5 λέξεις. Με αυτό τον τρόπο ενισχύεται η περιγραφή κι η καλλιεργείται ο προφορικός λόγος.


SCRABBLE

Στόχος του παιχνιδιού είναι να συγκεντρώσει ο παίκτης τη μεγαλύτερη δυνατή βαθμολογία σχηματίζοντας λέξεις τις οποίες τοποθετεί σε ένα πίνακα σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες. Οι λέξεις σχηματίζονται με γράμματα που ο παίκτης τραβάει από μία κληρωτίδα. Είναι ένα παιχνίδι που ενισχύει τη φωνολογική ενημερότητα.


PICTIONARY

Το παιχνίδι αποτελείται από κάρτες με λέξεις. Ο παίκτης διαλέγει ποια λέξη θα του περιγραφεί, επιλέγοντας έναν αριθμό από το 1 έως 4. Χρησιμοποιώντας τις κάρτες με τις εικόνες, ο παίκτης πρέπει να περιγράψει στον αντίπαλό του τη λέξη αυτή. Είναι ένα παιχνίδι φαντασίας και δημιουργικότητας!


JENGA Ή ΤΡΕΛΟΠΥΡΓΟΣ

Χρησιμοποιήστε το παιχνίδι αυτό παίζοντας με τους κανόνες του, βελτιώνοντας τη λεπτή κινητικότητα.

Χρησιμοποιήστε τα 3 τουβλάκια κάθε ορόφου του πύργου για να μάθετε καλύτερα την προπαίδεια του 3.

Άλλος τρόπος είναι ως παιχνίδι επανάληψης στον πολλαπλασιασμό.

Ένα έξυπνο κόλπο είναι να αριθμήσετε τα τουβλάκια και ανάλογα με τον εκπαιδευτικό σας στόχο να τροποποιείτε τους κανόνες του παιχνιδιού.


ΟΝΟΜΑ, ΖΩΟ, ΠΡΑΓΜΑ


Το αγαπημένο παιχνίδι των διακοπών! Είναι ένα παιχνίδι στο οποίο αναπτύσσεται η γλωσσική καλλιέργεια, καθώς μέσω του παιχνιδιού οργανώνεται το λεξιλογικό υλικό με κριτήριο τη σημασία των λέξεων.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για την εκμάθηση των μερών του λόγου, συνδυάζοντας κι ένα θέμα.

Για παράδειγμα, το θέμα είναι διακοπές, από το γράμμα Η οι παίκτες να βρουν:

1.    Ουσιαστικό

2.    Επίθετο

3.    Ρήμα

4.    Σύνδεσμος

5.    Πρόθεση

6.    Επίρρημα

7.    Επιφώνημα

8.    Άρθρο

9.    Μετοχή

10.  Αντωνυμία



PICTUREKA

Το παιχνίδι αυτό αποτελείται από κάρτες, με τις οποίες μπορείτε να παίξετε 4 παιχνίδια με διαφορετικό ρυθμό. Παίξτε σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνίδια περιγραφής και μνήμης.


TWISTER

Παιχνίδι προσανατολισμού, στο οποίο εξασκούνται δεξιότητες όπως ισορροπία, συντονισμός κι επιδεξιότητα κινήσεων, υπομονή, συγκέντρωση, συνείδηση του σώματος.

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μαθαίνοντας  ανάγνωση, αλλά και να κάνετε την εκμάθηση της προπαίδειας του 4 και του 6 πιο διασκεδαστική.


Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου