Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

ΒΙΒΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ




Τα βιβλία μπορούν να μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την αυτοεκτίμηση των παιδιών μας. Παρακάτω παρατίθενται προτεινόμενα βιβλία για αυτόν το σκοπό.



Παιχνίδια αυτοεκτίμησης για παιδιά

Της Deborah Plummer, Εκδόσεις Πατάκη


Περιγραφή

Στον πρακτικό αυτό οδηγό, η συγγραφέας παρουσιάζει μια πληθώρα διασκεδαστικών και εύκολων στην εκμάθηση παιχνιδιών για παιδιά 5-11 ετών, που έχουν επιλεγεί µε κριτήριο τη δυνατότητά τους να συμβάλουν στην αύξηση και στη διατήρηση της αυτοεκτίμησης στα παιδιά. Περιλαμβάνονται παιχνίδια µε ή χωρίς σωματική κίνηση, γλωσσικά και µη γλωσσικά· επομένως, υπάρχουν παιχνίδια που είναι κατάλληλα και για παιδιά µε γλωσσικές ή κινητικές δυσκολίες. Τα παιχνίδια που προτείνονται έχουν στόχο να ενισχύσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που συντελούν στο αίσθημα της αυτοεκτίμησης: την αυτογνωσία, την αποδοχή του εαυτού µας, την καλλιέργεια των σχέσεών µας µε τους άλλους, την αυτοπεποίθηση, τη δυνατότητα έκφρασης κτλ., ενώ παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν αφορμές για σκέψη και συζήτηση.

Τα παιχνίδια αυτά μπορούν να αποτελέσουν μέρος στρατηγικών που ήδη χρησιμοποιούν οι νηπιαγωγοί και οι δάσκαλοι, οι εμψυχωτές ή οι γονείς, συμβάλλοντας σε μια ενιαία προσέγγιση που στόχο έχει να βοηθήσει τα παιδιά να «χτίσουν», να διατηρήσουν και να ενισχύσουν μια υγιή αυτοεκτίμηση.

 


Αγάπα τον εαυτό σου


Των Gershen Kaufman, Lev Raphael, Pamela Espeland, Εκδόσεις Φυτράκης Α.Ε.

 

Περιγραφή

Νιώθεις καταπίεση. Στο σχολείο σε ενοχλούν. Σε πνίγουν αισθήματα θυμού, απόγνωσης, αδυναμίας, φόβου. Νιώθεις ότι όλοι γύρω σου έχουν την άνεση και τη δύναμη να υπερασπίζονται τον εαυτό τους, αλλά εσύ δεν ξέρεις πώς. Το βιβλίο αυτό θα σε βοηθήσει με απλά παραδείγματα να μάθεις πράγματα για τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τα συναισθήματά σου και να μάθεις θετικούς τρόπους για να αντιμετωπίζεις τη ζωή.

Θα μάθεις να αγαπάς και να εκτιμάς τον εαυτό σου και τότε είναι σίγουρο πως θα δεις τη ζωή διαφορετικά, πιο αισιόδοξα και πιο δυναμικά.


Αξίζω


Της Βίκυ Σίμου, Εκδόσεις: Καλέντης

 

Περιγραφή

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συμπεριφορά και την ακαδημαϊκή επίδοση του παιδιού; Το πιο σημαντικό κλειδί τελικά είναι η Αυτοεκτίμηση. Το πρόγραμμα που αναλύεται σε αυτό το βιβλίο έχει εφαρμοστεί σε πολλά δημόσια σχολεία, ενώ αξιολογήθηκε και πιστοποιήθηκε από το Σ. Σ. Πανεπιστήμιο Αιγαίου - Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνει βοηθούν τους εκπαιδευτικούς, τους συμβούλους και τους γονείς να εφαρμόσουν εύκολα και αποτελεσματικά το πρόγραμμα.

Το βιβλίο «Αξίζω» έχει ως κεντρικό θέμα του την αυτοεκτίμηση στη σχολική ηλικία και αποτελεί ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για όλους τους ενήλικες που ασχολούνται με τα παιδιά.


Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Όχι πια!


Της Anita Naik, Εκδόσεις: Αδελφοί Βλάσση

 

Περιγραφή

Τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να πραγματοποιεί τα όνειρά του, ενώ έναν άλλον να τα εγκαταλείπει;

Είναι η μοίρα, η τύχη ή η πίστη στον εαυτό μας και στις δυνατότητές μας;

Το βιβλίο «Χαμηλή αυτοεκτίμηση; Όχι πια!» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αδελφοί Βλάσση, δείχνει στον έφηβο, ο οποίος συχνά αισθάνεται ανασφαλής, «λίγος» και γίνεται επιρρεπής σε εκδήλωση ακραίων συμπεριφορών -π.χ. κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές, απομόνωση κ.ά.-, πως το κλειδί για να πάρει τη ζωή στα χέρια του με δυναμισμό, αισιοδοξία και θετική σκέψη είναι να πιστέψει στον εαυτό του!

Η συγγραφέας Anita Naik εντοπίζει τα σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης και δίνει παραδείγματα καταγράφοντας τόσο τις προσωπικές εμπειρίες της στο θέμα όσο και μαρτυρίες νέων. Ασχολείται με όλους τους βασικούς τομείς που μπορούν να αποτελέσουν αρνητικά πεδία επιρροών όπως: οικογένεια, φίλοι, καθηγητές, κοινωνικά "πρέπει", χαμηλές σχολικές επιδόσεις, σχολική βία, εμφάνιση, πρότυπα μέσων μαζικής ενημέρωσης, σεξ, σχέσεις και απαισιόδοξες σκέψεις.



Η αυτοεκτίμηση

Της Μπουρλιού Ευαγγελία, Εκδόσεις Παπαδόπουλος


Περιγραφή:

Το βιβλίο Αυτοεκτίμηση απευθύνεται σε παιδιά του Νηπιαγωγείου και της Α' Δημοτικού. Στόχος του είναι να βοηθήσει το παιδί μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες:

  • να αναγνωρίσει και να κατονομάσει το συναίσθημα της χαρά
  • να διηγηθεί προσωπικές εμπειρίες και να μιλήσει γι' αυτά που αισθάνεται
  • να συζητήσει για το πώς νιώθει όταν είναι χαρούμενο
  • να μάθει ότι η χαρά είναι ένα συναίσθημα που το νιώθουν όλοι άνθρωποι
  • να βελτιώσει και να εμπλουτίσει τον προφορικό λόγο μέσα από ποιήματα και παροιμίες
  • να κατανοήσει τη σημασία της γραφής ως μέσου επικοινωνίας και ανάπτυξης ιδεών


Οι νεράιδες μας μιλάνε για την αυτοεκτίμηση

της Αλίξ Καμπρέρα, Εκδόσεις Μεταίχμιο


Περιγραφή

Οι μικρές νεράιδες είναι πολύ ευαίσθητες. Δείχνουν γενναιοδωρία και ευγνωμοσύνη στους άλλους γύρω τους. Κατανοούν τα προβλήματα των φίλων τους και προσπαθούν να είναι δίπλα τους όταν τις έχουν ανάγκη. Έχουν αυτοεκτίμηση και ταπεινότητα, και μετατρέπουν τα ελαττώματά τους σε προτερήματα. Σέβονται και αγαπούν το περιβάλλον. Δείχνουν υπευθυνότητα σε όλες τις δουλειές και τις υποχρεώσεις τους και αντιμετωπίζουν με κουράγιο τους κινδύνους και τις δυσκολίες. Σειρά από 8 όμορφα εικονογραφημένα βιβλία, που φέρνουν το παιδί σε επαφή με τις πιο σημαντικές ανθρώπινες αξίες.





 

Διαβάστε επίσης το άρθρο «ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ»





Μαρία Γκουγκούμη - Ειδική Παιδαγωγός www.pyxidagnwsis.gr
Αργυρώ Καραμπά - Θεραπεύτρια Λόγου & Ομιλίας www.γραφωνηματα.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου